Care este relaţia dintre discursul instigator la ură şi discriminare?


Cele două noţiuni sunt apropiate şi vor fi frecvent întâlnite în acelaşi context. Există aspecte care le diferenţiază, totuşi.

Cineva poate discrimina fără a instiga la ură. Pe de altă parte, a instiga la ură împotriva unei categorii de persoane, pe baza criteriilor menţionate, implică, în sine, o faptă de discriminare, şi anume atingerea demnităţii sau crearea unei atmosfere de intimidare, ostile, degradante, umilitoare sau ofensatoare.

DISCRIMINARE - EXEMPLE1. Primarul unei localităţi solicită ca persoanele de etnie romă să nu participe la un act cultural, desfăşurat la primăria din localitate:

„Să nu-mi aduci toţi ţiganii aici. Vă spun eu care e treaba, eu nu vreau să distrugem aici doamnă, să organizăm ceva organizat, nu activităţi ca la Casa de Cultură, cu seminţe şi fotbal”.

(Hotărârea CNCD nr. 146/27.02.2008)

 
2. Cadru didactic către elevi de clasa a VI-a:

„Intraţi în clasă, ţigani împuţiţi, că aţi împuţit holul! Închideţi uşa şi fereastra ca să nu îi împuţiţi şi pe alţii; să muriţi să scăpăm de voi, că ne-am săturat.”

 (Hotărârea CNCD nr. 298/27.05.2008)

3. Preşedintele Traian Băsescu, despre romi: “Mai avem o problem care trebuie spusă şi care face dificilă integrarea romilor nomazi – foarte puţini vor să muncească. Mulţi dintre ei, în mod tradiţional, trăiesc din ce fură”.


(Caz reclamat de Romani CRISS la CNCD, pentru care Preşedintele a fost sancţionat cu amendă)

DISCURS INSTIGATOR LA URĂ - EXEMPLE

   


1. În timpul meciului, suporteri ai echipei Dinamo au scandat şi au afişat mai multe mesaje rasiste. Între acestea, conform relatărilor de presă, se numără următoarele:

Ø  „Din nou pe stadion miroase a esenţă de rom”;

Ø  „Ţiganu’ tot ţigan”;

Ø  „Nu toţi ţiganii sunt rapidişti, dar toţi rapidiştii sunt ţigani”;

Ø  "Cât e scorul, ciorilor? Noapte bună, ciorilor!";

Ø  “dar suntem români, asta e esenţa care face diferenţa”;

Ø  “zburaţi acasă”;

Ø  “Antonescu de trăia, pe ţigani îi  omora”.

 (Faptă denunţată de Romani CRISS)


2. Naţionaliştii Autonomi din Timişoara au publicat pe site-ul organizaţiei următorul anunţ:

 „Oferim o recompensă de 300 de lei fiecărei femei ţigănci, din zona Banatului, ce poate prezenta un act medical care să dovedească că s-a supus voluntar unei operaţii de sterilizare în anul 2013. Dacă nu-şi pot educa progeniturile pentru a nu mai fi o povară a societăţii româneşti, noi le oferim GARANTAT 300 de lei pentru operaţia de sterilizare voluntară efectuată în anul 2013”

 (Faptă denunţată de Romani CRISS şi MCA România)

Share on Tumblr submit to reddit