Care este relaţia dintre discursul instigator la ură şi rasism?

 

Discursul instigator la ură rasială este o manifestare a rasismului. Am abordat în cadrul secţiunilor anterioare rasismul cultural, instituţional, şi individual.

Rasismul individual, de exemplu, se poate manifesta prin mai multe forme, inclusiv prin discurs instigator la ură rasială. O persoană îşi poate exprima rasismul prin a purta un tricou cu inscripţia „Proud to be white”. Dacă aceeaşi persoană nu se opreşte aici, ci crează un website, prin intermediul căruia postează mesaje de incitare la ură rasială, încercând să îi convingă şi pe alţii să îi urmeze modalitatea de gândire, fapta pe care o comite este instigare la ură rasială.

Discursul instigator la ură nu se referă doar la acele discursuri care instigă la ură împotriva unei categorii de persoane de o anumită rasă. Există şi discurs care îndeamnă la ură împotriva persoanelor de o anumită orientare sexuală, împotriva imigranţilor, împotriva unei minorităţi religioase, ş.a.m.d.

Rapoarte şi studii arată că discursul instigator la ură se manifestă, în România, cu preponderenţă împotriva romilor, maghiarilor, evreilor, şi împotriva comunităţii LGBT.


“Criteriile de construire a diferenței pe baza căreia e ulterior produs DIU în context românesc par să fie legate în principal de etnicitate și orientare sexuală. […] Există însă în rapoarte și destul de numeroase referiri la DIU care vizează persoanele cu dizabilități.”

Fundaţia pentru Dezvoltarea Societăţii Civile – Discursul Instigator la Ură, 2013Nu doar rasismul se manifestă prin discurs instigator la ură, ci şi homofobia, xenofobia, intoleranţa.

 

Nu este suficient să avem legi care interzic discursul instigator la ură. Discursul instigator la ură trebuie condamnat şi criticat de oricine îl întâlneşte, în oricare context. Este datoria noastră, a tututor, să ne asigurăm că un astfel de discurs nu va fi tolerat în şcoala noastră, la locul nostru de muncă, în blocul nostru, sau în sens larg, în comunitatea şi societatea noastră. Dacă lăsăm loc discursului instigator la ură, permiţându-i să invadeze spaţiul public, acest lucru denotă că permitem ca fenomene precum discriminarea să aibă loc. Acest lucru denotă că lăsăm loc rasismului. Am vazut cu toţii ce efecte poate avea rasismul. Cei care au dorit să extermine evrei sau pe romi au convins societatea că viziunea lor era corectă prin discursuri instigatoare la ură.

O societate care tolerează discursul instigator la ură este o societate în care se manifestă, cu siguranţă, şi discriminarea şi rasismul. Ne dorim o astfel de societate?! Cu siguranţă nu ne dorim repetarea istoriei. Stă în puterea noastră să evităm acest lucru, începând prin a sancţiona şi condamna noi înşine, pe lângă instituţiile abilitate, discursul instigator la ură, discriminarea şi rasismul.

Share on Tumblr submit to reddit