Cum poți lupta

Informează-te

Ce este discriminarea?

Orice persoană se poate confrunta, pe parcursul vieţii, cu situaţii de discriminare. Discriminarea se poate manifesta în diferite medii şi contexte: la locul de muncă, la şcoală, la spital, la restaurant, ş.a.m.d.

Mai multe informații despre discriminare>>>

 

Ce este rasismul?

În loc să începem prin a defini rasismul, să vedem ce este antirasismul. Premisa anti-rasismului este că în societăţile multiculturale şi democratice, toţi oamenii, indiferent de rasă, sunt egali şi au drepturi egale. Prin urmare, rasismul este bazat pe ideologia superiorităţii unei rase.

Mai multe informații despre rasism>>>

 

Ce este discursul instigator la ură?

Discursul este o armă extrem de puternică. Unele persoane folosesc discursul inclusiv pentru a genera efecte negative, precum ura împotriva anumitor grupuri. Alte persoane merg şi mai departe, şi incită nu doar la sentimentul de ură, ci la violenţă bazată pe sentimentul de ură.

Mai multe informații despre discursul instigator la ură>>>

 

Ce este libertatea de exprimare?

Libertatea de exprimare este dreptul fundamental al omului de a spune ce gândește. Este un drept natural, ce ține de esența ființei umane, la fel ca dreptul la viață, la demnitate, fiind probabil și cel mai important drept pentru funcționarea unei societăți libere și democratice.

Mai multe informații despre libertatea de exprimare>>>

 

Care este relația dintre discursul instigator la ură și discriminare?

Cele două noţiuni sunt apropiate şi vor fi frecvent întâlnite în acelaşi context. Există aspecte care le diferenţiază, totuşi.

Mai multe informații>>>

 

Care este relaţia dintre discursul instigator la ură şi rasism?

Rasismul individual, de exemplu, se poate manifesta prin mai multe forme, inclusiv prin discurs instigator la ură rasială. O persoană îşi poate exprima rasismul prin a purta un tricou cu inscripţia „Proud to be white”.    

Mai multe informații>>>

 

Ce efecte are discursul instigator la ură?

Ţintele discursului instigator la ură sunt afectate în mod direct. Demnitatea umană a persoanelor care fac parte din grupul „atacat”, prin discursul instigator la ură, este lezată.

Mai multe informații>>>

 

Relația dintre discursul instigator la ură și libertatea de exprimare

Dreptul la opinii și liberă exprimare ne aparține tuturor, în egală măsură. În același timp, deși acest drept este de o importanță vitală pentru sănătatea unei societăți democratice, el nu este mai presus decât alte drepturi, la fel de legitime, cum ar fi dreptul la demnitate, la reputație și onoare, la viață privată, dreptul la propria imagine sau siguranța publică. Incitările la violenţă sau afirmaţiile care sunt de natură să creeze sentimente de ură împotriva unor persoane sau comunităţi nu se încadrează în limitele acceptabile ale libertății de exprimare.

Mai multe informații>>>

         
                   
Acționează

Nu lăsa discursul instigator la ură să circule liber! Află de aici care sunt metodele prin care poți combate fenomenul cyberhate.

  1. Counter speech
  2. Încurajarea conținutului de calitate
  3. Crearea conținutului instigator la „iubire”
  4. Raportarea conținutului instigator la ură
  5. Sesizarea instituțiilor statului
Mai multe informații
 
Exemple

Fiecare caz de discurs instigator la ură trebuie analizat individual, în funcție de context, de actorii implicați, de gravitatea discursului. Astfel, anumite situații reclamă sesizarea organelor de anchetă penală. În alte cazuri, pot fi sesizate organismele specializate, Consiliul Național al Audiovizualului (CNA), Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD).

Vizualizează exemplele>>>

 
Modele de sesizări

Procedurile de raportare diferă în funcție de natura cazului și de instituția către care se trimite sesizarea. Aici poți vizualiza mai multe modele de sesizări.

Vizualizează exemplele>>>


Share on Tumblr submit to reddit