Informează-te

 

 

Ce este discriminarea?

Orice persoană se poate confrunta, pe parcursul vieţii, cu situaţii de discriminare. Discriminarea se poate manifesta în diferite medii şi contexte: la locul de muncă, la şcoală, la spital, la restaurant, ş.a.m.d.
mai multe detalii

Ce este libertatea de exprimare?

Libertatea de exprimare este dreptul fundamental al omului de a spune ce gândește. Este un drept natural, ce ține de esența ființei umane, la fel ca dreptul la viață, la demnitate, fiind probabil și cel mai important drept pentru funcționarea unei societăți libere și democratice.
mai multe detalii

Care este relaţia dintre discursul instigator la ură şi discriminare?

Cele două noţiuni sunt apropiate şi vor fi frecvent întâlnite în acelaşi context. Există aspecte care le diferenţiază, totuşi.
mai multe detalii

Care este relaţia dintre discursul instigator la ură şi rasism?

Discursul instigator la ură rasială este o manifestare a rasismului. Am abordat în cadrul secţiunilor anterioare rasismul cultural, instituţional, şi individual.
mai multe detalii

Ce efecte are discursul instigator la ură?

Ţintele discursului instigator la ură sunt afectate în mod direct. Demnitatea umană a persoanelor care fac parte din grupul „atacat”, prin discursul instigator la ură, este lezată.
mai multe detalii

Relația dintre discursul instigator la ură și libertatea de exprimare

Dreptul la opinii și liberă exprimare ne aparține tuturor, în egală măsură. În același timp, deși acest drept este de o importanță vitală pentru sănătatea unei societăți democratice, el nu este mai presus decât alte drepturi, la fel de legitime, cum ar fi dreptul la demnitate, la reputație și onoare, la viață privată, dreptul la propria imagine sau siguranța publică.
mai multe detalii

Acționează!

Nu lăsa discursul instigator la ură să circule liber! Află care sunt principalele metode prin care poți combate fenomenul cyberhate.
mai multe detalii

Exemple

Fiecare caz de discurs instigator la ură trebuie analizat individual, în funcție de context, de actorii implicați, de gravitatea discursului. Astfel, anumite situații reclamă sesizarea organelor de anchetă penală. În alte cazuri, pot fi sesizate organismele specializate, Consiliul Național al Audiovizualului (CNA), Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD).
mai multe detalii

Modele de sesizări

Procedurile de raportare diferă în funcție de natura cazului și de instituția către care se trimite sesizarea. Aici poți vizualiza mai multe modele de sesizări.
mai multe detalii
Share on Tumblr submit to reddit