„Anticorpi” împotriva discursului instigator la ură
16 Noiembrie 2015

Aproximativ o mie de manifestanți s-au strâns pe 14 noiembrie în Piața Republicii din Lille, susținând victimele atentatelor din Paris. Protestând în mod pașnic, aproximativ o mie de oameni mărșăluiau pe Bulevardul Republicii. La un moment dat, de pe partea opusă a bulevardului apar câțiva manifestanți de extremă dreaptă, afișând un banner pe care scria „Să expulzăm islamiștii” și scandând insulte și amenințări și aprinzând torțe.

Inițial foarte confuzi, manifestanții nu au știut cum să reacționeze. Câțiva polițiști s-au așezat între cele două grupuri pentru a evita o eventuală ciocnire a acestora. Imediat, câteva zeci dintre cei o mie de protestatari se îndreaptă către grupul „Identitarilor” scandând „Jos cu fasciștii!”. Fiind conștienți de inferioritatea numerică, identitarii se retrag încet, continuând să scandeze lozinci violente și fluturând torțe aprinse. Mulțimea capătă având și îi împinge pe extremiști din ce în ce mai rapid către partea opusă a bulevardului. Deși au existat câteva tentative de îmbrânceli, disputa dintre cele două grupuri nu a dus la violență fizică propriu zisă, cei câțiva extremiști retrăgându-se în siguranță.
 
Acest gen de manifestare e un exemplu de respingere a discursului intolerant și instigator la ură. Deși poate fi văzut ca un act de cenzură, trebuie luat în calcul faptul că manifestația inițială se desfășura în mod pașnic, comemorând victimele atacului ce avusese loc cu o zi înainte, în timp ce contramanifestația venită din partea identitarilor era una mult mai violentă, aceștia venind cu fețele acoperite, cu torțe aprinse, agitându-și pumnii și strigând lozinci prin care incitau la violență. Reacția grupului care ocupase inițial piața a fost mai mult decât justificată, înlăturându-i pe identitari în mod cât mai pașnic, fără a le răspunde pe același ton violent. Cum se întâmplă în majoritatea cazurilor, câteva persoane au profitat de avantajul numeric și au încercat să-i atace pe identitari, dar s-au oprit repede odată ce au văzut că nu sunt susținuți de restul grupului și că poliția a reacționat prompt în încercarea de a-i calma.

 

Link material video.

Share on Tumblr submit to reddit