Rasism virtual, consecințe reale
7 Decembrie 2015

În cadrul unei campanii intitulate “Rasism virtual, consecinţe reale”, un ONG din Brazilia a folosit panouri publicitare pentru a face publice mesaje rasiste adunate de pe reţele de socializare, precum Facebook şi Twitter. Folosindu-se de datele de geotagging disponibile, aceste panouri au fost plasate în apropierea locaţiei de unde a fost postat mesajul. Numele şi poza persoanelor care au postat mesajele au fost mascate, dar o simplă căutare pentru mesajul respectiv pe Google duce exact la profilul online al persoanei care a postat mesajul.


Criola este o organizaţie non-guvernamentală fondată in 1992 în Rio de Janeiro care are ca scop combaterea rasismului, sexismului şi homofobiei şi îmbunătăţirea condiţiilor de viaţă ale populaţiei negre din Brazilia. Deşi în Brazilia există legi împotriva mesajelor rasiste, Criola consideră că autorităţile nu fac îndeajuns.


Ceea ce a stârnit revolta organizaţiei au fost diversele mesaje rasiste postate la adresa prezentatoarei meteo Maria Julia Coutinho chiar de 3 iulie, Ziua Naţională Împotriva Rasismului. Criola afirmă că cel mai bun prieten al rasismului şi al discriminării este insăşi tăcerea şi că scopul campaniei a fost să dea startul unei discuţii pe această temă.


Fondatoarea organizaţiei Jurema Werneck declară că unii oameni cred că se pot manifesta după bunul plac pe internet sau că se pot ascunde în spatele unei tastaturi fără să aibă în vedere consecinţele acţiunilor lor şi deopotrivă că mulţi indivizi nu au curajul necesar să reclame astfel de mesaje.


John Smith, un cercetător şi dezvoltator la Centrul de Analiză a Mediei de Socializare a publicat recent un studiu cu privire la insultele rasiste tipice folosite pe Twitter. Într-un interval de timp de două săptămâni au fost găsite 6,7 milioane de postări care să conţină astfel de injurii, arătând o creştere semnificativă în număr faţă de anul trecut. Trebuie luat însă în considerare şi contextul în care au fost folosite cuvintele vizate, deoarece există cazuri în care ele au fost utilizate în glumă.

 

Share on Tumblr submit to reddit