Și rasiștii sunt oameni!
21 Martie 2016

 

În anul 1966, Organizația Națiunilor Unite a proclamat ziua de 21 martie ca fiind ziua internațională pentru eliminarea discriminării rasiale. De ce tocmai această zi? Deoarece în anul 1960, pe 21 martie, în Sharpeville, Africa de Sud, în timpul unei demonstrații pașnice împotriva apartheidului, poliția a ucis 69 de manifestanți. Apartheidul este doar un episod din istoria discriminării rasiale umane, unul care a segregat populația unui stat pe criterii rasiale, anulând o serie de drepturi ale populației de culoare și oferind privilegii nejustificate populației albe. Procesul a început în anul 1948 și a fost abolit complet în 1994, însă efectele sale se resimt chiar și astăzi în rândul populației sud africane.

În ziua de azi nu mai există apartheid, însă există segregarea romilor, există criza refugiaților și există campanii care trebuie să ne spună că „Black lives matter”. Așadar nevoia unei zile în care să vorbim despre efectele rasismului este justificată. Desigur, o zi în fiecare an dedicată acestui subiect nu va schimba prea multe. Este nevoie de o discuție mult mai lungă în care să putem analiza mai multe perioade din istoria rasismului, atât de la noi cât și de oriunde. Poate că vom vedea că toate au același șablon și poate că ne vom da seama că ceva ne scapă de fiecare dată când ajungem să credem că unii oameni sunt mai buni și mai valoroși decât alții. Dar pentru asta avem nevoie de timp, timp în care să ne gândim serios și responsabil la motivele care ne-au adus în această situație. Avem nevoie de școli în care subiectul minorităților să nu mai fie unul tabu, căci poate altfel vom privi problema când vom știi cu toții că romii au fost la un moment dat sclavii românilor. De asemenea avem nevoie de un dialog deschis pe tema accesului minoritarilor la servicii sociale cum ar fi educația sau sănătatea, ca să nu mai vorbim despre locurile de muncă. Avem nevoie de măsuri concrete de integrare, nu de promisiuni electorale și planuri care se concretizează cel mult în deturnări de fonduri.

Dar în primul rând avem nevoie de educație și responsabilitate, atât de partea celor care discriminează cât și de partea celor care sunt de cele mai multe ori discriminați. Căci oricine crede că unii oameni sunt în mod implicit inferiori altora, dă dovadă clară de lipsă de educație.

Share on Tumblr submit to reddit