Cum afecteaza psihic discriminarea copiilor in scoala
25 Ianuarie 2016

Bună, mă numesc Tabita și sunt o fată de etnie romă care este foarte băgăcioasă, dar și curioasă. De aceea mă implic foarte des în proiecte cu romi sau în problemele discriminării romilor și nu numai a romilor.

Voi începe prin a vă spune că am două puncte mari de vedere, despre cum îi afectează psihic discriminarea pe copiii romi în sistemul de învaățământ.

Dacă am sta puțin și ne-am gândi cum e să fii un copil de etnie romă nevinovat, câte jigniri primește acesta sau câte traume psihice suportă ani la rând, am vedea că nu este tocmai plăcut.

În primul rând, această discriminare făcută copiilor de etnie romă poate împiedica dezvoltarea lor personală și nivelul de intelingență al acestora, chiar și a copiilor cu mult talent sau a celor al căror talent nu a fost încă descoperit.

Vreau să vă spun că știu ce simt acești copii, deoarece și eu la rândul meu am fost discriminată la școală de către colegii mei de clasă, deși nu le dădeam niciun motiv să o facă.

M-am transferat la o altă școală gimnazială și acolo timp de doi ani de zile m-am simțit foarte umilită, deoarece mereu spuneau lucruri despre romi cum ar fi "țiganii ăștia au pus monopol pe țară“, "ciori borâte" sau "țigani proști“. Repet, deși nu își aveau rostul aceste jigniri, erau spuse mereu de colegii mei. Insultele care mi-au fost adresate mi-au rămas imprimate în suflet, dar și în minte. Cu toate acestea, nu m-au făcut să renunț la ceea ce ce mi-am propus să devin în viață și anume o activistă care luptă pentru extinderea drepturilor romilor și, nu în ultimul rând, pentru rezolvarea problemelor acestora care se ivesc din cauza discriminării.

În al doilea rând, vreau să vă spun că sunt foarte puține persoane care pot trece peste aceste traume și eu cred că ar trebui să se ia niște măsuri în cazul acesta, cum ar fi introducerea unor prevederi în regulamentul de organizare  internă a școlii privind măsurile ce se impun în cazul încălcării accesului la drepturi din cauza etniei sau religiei sau  solicitarea serviciilor unui mediator școlar cu rolul de a sprijini participarea tuturor copiilor din comunitate și la învățământul obligatoriu și fără acte de dicriminări rasiale. Ar mai fi multe alte măsuri care ar mai trebui adoptate în regulamentul școalar, dar ar dura zile până le-aș scrie pe toate :)

Dar ceea ce am scris mai sus și ceea ce se întâmplă în viața de zi cu zi este că această discriminare facută între copii și chiar de adulți copiilor îți poate marca viața și chiar cu ajutorul psihologilor nu poți trece peste aceste lucruri. De aceea ar trebui să oprim stereotipurile și prejudecățile.

Trebuie să învățăm cu toții din aceste lucruri deoarece suntem oameni, avem și noi suflet și nu ar trebui să fim judecați după cum arătăm.

Gândește cu inima nu cu mintea!

Share on Tumblr submit to reddit