Despre Facebook și discursul instigator la ură
15 Martie 2016

Dacă ar fi să ne uităm acum unde găsim cel mai mult discurs instigator la ură, atunci, pe de o parte, ar fi vorba despre site-urile specializate în așa ceva (site-uri naționaliste, extremiste, site-uri care promovează intoleranța religioasă etc.), iar, pe de altă parte, ar fi vorba despre locurile unde oamenii obișnuiți pot crea conținut online: forumuri, zona de comentarii ale site-urilor de știri și rețelele de socializare.

În România, cea mai populară rețea de socializare, cu numărul cel mai mare de utilizatori, este Facebook. La fel ca alte rețele de socializare, Facebook poate să blocheze conținutul instigator la ură și să suspende conturile celor care l-au produs. Întrebarea este, însă, ce tip de discurs instigator la ură nu permite Facebook. Pe site-ul rețelei, în secțiunea de Help center, apare următorul text:

”Conținutul care atacă persoane pe baza următoarelor trăsături: rasa, etnie, naționalităte, religie, gen, sex, orientare sexuală, dizabilitate sau boală, fie ele reale sau doar percepute ca fiind reale, nu este permisă. Cu toate acestea, permitem încercările de conținut umoristic și satiric, care ar putea fi considerat, altfel, un posibil atac sau o posibilă amenințare. Acesta include conținutul pe care multe persoane l-ar putea considera de prost gust (spre exemplu glume, stand-up comedy, versuri ale unor piese pop etc.)”

Cu alte cuvinte, Facebook încurajează umorul față de grupurile vulnerabile, chiar și atunci când e șocant și ofensator, dar nu permite sub nicio formă amenințările.

Deși Facebook nu reacționează neapărat suficient de rapid și de coerent atunci când este raportat discursul instigator la ură în limba română, dacă se strâng suficiente raportări cu privire la un anumit conținut, atunci se pune în mișcare și elimină acest conținut.

Dar Facebook nu are o categorie clară pentru raportarea hate speech-ului. Ca să raportezi o postare despre care crezi că e hate speech pe Facebook, trebuie să apeși pe săgeata orientată în jos din colțul din dreapta sus a postării, să alegi ”report post (raportează postarea)”, apoi opțiunea ”I think it should not be on Facebook (Cred că nu trebuie să fie pe Facebook)”, urmată de opțiunea ”Something else (Altceva)” și apoi ”This insults or attacks someone based on their religion, ethnicity or sexual orientation (Insultă sau atacă pe cinve pe baza religiei, etniei sau orientării sexuale)”

Împreună putem face un Facebook mai curat! Spor la raportări!

Share on Tumblr submit to reddit