Propaganda imorală despre refugiați
26 Martie 2016

Eram pe Facebook, mă uitam la ce au mai postat prietenii mei, când mi-au căzut ochii pe un material share-uit de unul dintre ei despre refugiați. Era un articol de pe un site puțin important, dar care câștigase distribuiri pe rețeaua de socializare. Titlul te îmbia să-l deschizi: ”Îți pasă, nu-ți pasă, vei fi afectat și tu sau familia ta! Mai devreme sau mai târziu.”

Eram curioasă să văd ce ar putea conține. Am aflat: un clip video despre musulmanii care încearcă să ajungă în diferitele state ale UE. Despre aceștia se spunea că, deși par refugiați săraci, de fapt sunt niște teroriști care o duc bine și care au haine și telefoane de firmă. Despre aceste persoane ni se spunea că își cresc copii pentru a comite crime și atentate teroriste și ni se atrăgea atenția că vor ajunge să se joace cu copiii noștri.

Mai mult, conform filmului, odată ajunși în Europa, refugiații își propuneau să trăiască doar din ajutorul social oferit de statele unde urmau să se stabilească. În continuare, erau prezentate imagini cu violențe stradale din Franța și din alte țări despre care se spunea că erau făcute de refugiați și se vorbea despre imami care îndemnau la uciderea ortodocșilor.

Am citit câteva dintre comentariile articolului. M-am îngrozit. Am închis articolul. Sunt și acum uimită de cum pot unii oameni să creadă toate aceste grozăvii.

Mecanismul prin care se crează frica e simplu: se vorbește de familie, de copii; sunt prezentate imagini video (care pot fi scoase din context - s-a mai întâmplat și în trecut). Dar, totuși, de ce suntem atât de puțini cei care le recunoaștem? Cei care nu le luam de bune din prima?

Share on Tumblr submit to reddit