Discursul instigator la ură, foarte prezent în media din Bulgaria
4 Aprilie 2016

Site-ul Balkan Insight a publicat un articol săptămâna trecută pornind de la un studiu cu privire la discursul instigator la ură din media din Bulgaria realizat de organizațiile Media Democracy și Center for Political Modernisation. Conform celor două ong-uri, în presa din Bulgaria a avut loc o creștere spectaculoasă a mesajelor care pot fi considerate ca instigând la ură.

Principalele ținte ale DIU din Bulgaria au fost identificate ca fiind populația de etnie romă și refugiații, dar și minoritățile sexuale și populația din Orientul Mijlociu, în general. Un aspect interesant relevat de studiu este acela că activiștii de drepturile omului și campaniile duse de aceștia sunt, la rândul lor, o țintă a batjocurilor din partea anumitor instituții media.

Interesant este că pe lângă cele două posturi de televiziune care sunt controlate de partide de extremă dreapta din Bulgaria, discursul discriminator agresiv a început să fie prezent în cantități serioase și în presa online și în tabloide. Motivul, conform directorului executiv al Media Democracy, este acela că publicațiile au început să perceapă acest tip de limbaj ca pe un atuu comercial pe piață.

Cele două organizații carea au realizat studiul au pus deja bazele unei coaliții informale, numită Anti-Hate, care să lupte împotriva discursului instigator la ură din Bulgaria.

Share on Tumblr submit to reddit