Bot-ul intolerant
4 Aprilie 2016

Săptămâna trecută, Microsoft a lansat pe Twitter bot-ul Tay, un program de inteligență artificială pe care compania l-a văzut ca pe un experiment cu privire la capacitățile conversaționale ale unui program pe calculator.

Inițial, Tay a fost gândit să mimeze prezența pe rețeaua de socializare a unei adolescente și trebuia, conform companiei, să interacționeze cu oamenii prin intermediul unei conversații relaxate și jucăușe. Și așa a și fost, până când a intrat în dialog cu o serie de utilizatori ai Twitter, hotărâți să testeze cât de repede o pot transforma pe Tay într-un bot intolerant. Răspunsul: foarte repede.

Inițial, Tay doar a repetat ce auzea de la ceilalți utilizatori, dar, în curand, a început să pună cap la cap diferite informații de pe internet, cu rezultate pe alocuri hilare, pe alocuri înfricoșătoare. Printre altele, Tay a spus că evreii sunt vinovați pentru atacurile din 9 septembrie 2011, că Adolf Hitler a fost o persoană minunată sau că urește feministele și că speră că toate vor arde în iad, dar și că este o persoană drăguță care doar urăște pe toată lumea.

E drept, constanța nu a fost o trăsătură definitorie pentru Tay. Ba chiar din contră. Bot-ul și-a schimbat părerea despre anumite subiecte cu o viteză amețitoare. Tay a spus și că feminismul este un cancer, și că adoră feminismul; și că este un cult, și că este sinonim cu egalitatea de gen.

După 15 ore și 96 000 de twitt-uri de la lansarea sa pe rețeaua de socializare, Microsoft a dezactivat-o pe Tay pentru a mai lucra puțin la program. Să vedem ce iese până urmă :)

Share on Tumblr submit to reddit