CNA, interesat să devină mai transparent când vine vorba de sancționarea discursului instigator la ură
7 Aprilie 2016

Săptămâna aceasta am fost la o întâlnire cu membrii Consiliului Național al Audiovizualului pe margina Raportului anual cu privire la discursul instigator la ură în România, 2014-2015. Domnul Valentin Jucan, care a prezidat ședința consiuliul marți ne-a invitat să le povestim despre cercetarea noastră chiar în timpul ședinței.

Cu această ocazie, le-am spus despre CNA că a dat cele mai mari amenzi pentru hate speech dintre instituțiile pe care le-am analizat în raport, dar și că ne-a fost foarte dificil să analizăm activitatea instituției în ceea ce privește sancțiunile date, pentru că procedura de lucru nu este foarte transparentă. Mai exact, CNA face publice doar hotărârile de sancționare și este foarte greu de văzut, în momentul de față, care sunt toate plângerile referitoare la cazuri de discurs care instigă la ură pe care instituția le analizează.

Ne-am bucurat să vedem că cei mai mulți dintre membrii consiliului prezenți la ședință au fost deschiși la ideea de a face publice și sesizările, desigur, cu anonimizarea datelor cu caracter personal. Acest lucru, conform celor prezenți, ar fi, însă, problematic din două puncte de vedere. Pe de o parte, volumul de muncă ar putea fi prea mare, pentru că sunt perioade în care instituția primește foarte multe sesizări. Cu toate acestea, ar putea exista posibilitatea să se înceapă procesul prin publicarea sesizărilor referitoare la hate speech.

Pe de altă parte, și aici lucrurile sunt foarte interesante, există, se pare, destul de multe sesizări care conțin ele însele discurs care instigă la ură, iar membrii Consiliului vor trebui să găsească o soluție la acestă problemă.

Share on Tumblr submit to reddit