La AGERPRES, discursul instigator la ură este în atenția redactorilor
8 Aprilie 2016

Astăzi am fost primiți cu mare căldură la AGERPRES să povestim cu jurnaliștii de acolo despre importanța combaterii discursului instigator la ură. Recunoaștem, am pornit de la ideea că ar trebui să-i luăm pe ocolite, să avem grijă să nu-i călcăm prea tare pe bătături și să nu îi ostilizăm încă din primele 5 minute ale întâlnirii.

Dar ne-am înșelat: jurnaliștii erau super-atenți la hate speech și aveao o mulțime de politici de combatere a acestui, unele chiar mai dure decât ne-am fi gândit noi că ar fi nimerit.

În primul rând, la AGERPRES se moderează comentariile. Și se pare că se moderează bine. Agenția de presă își dorește să ofere cititorilor un spațiu de dezbateri corect, în care oricine să se poată exprima fără teamă. Și a înțeles că lucrul acesta nu se poate realiza decât dacă haterilor nu li se permite să deturneze sau să monopolizeze dezbaterile din zona de comentarii.

Apoi, există o politică editorială foarte puternică de evitare a materialelor care conțin stereotipuri negative. Toate știrile sunt verificate ca să nu scape ”porumbei” xenofobi. Și, pentru că atunci când vine vorba de materiale de presă în care sunt preluate declarații făcute în limba maghiară riscul de a traduce incorect și, în unele cazuri, de a inflama fără rost opinia publică este destul de mare, cei de la AGERPRES și-au trimis traducătorii, care nu erau neapărat cei mai abili vorbitori de limbă maghiară, la cursuri de specializare.

În final, trebuie să menționăm și un lucru care nouă ni se pare că ar fi, poate, un pic cam exagerat: AGERPRES se sfiește să publice inclusiv declarațiile care discriminează făcute de persoane publice. Acestea apar numai atunci când subiectul tratat este foarte fierbinte. Aici, probabil că ar fi mai util dacă am știi când aleșii țării calcă pe bec și încep să o ia pe arătura urii.

Share on Tumblr submit to reddit