O discuție la Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării
12 Aprilie 2016

Pentru că am mers la Consiliul Național al Audiovizualului, să le povestim despre raportul nostru pe hate speech, nu puteam să ratăm și o întâlnire la CNCD. Aici ne-am întâlnit cu Istvan Haller, care lucrează în instituție din 2007 și cu Petre Florin Manole, membru de anul trecut și care a venit și la conferința și la party-ul de lansare a raportului.

Amândoi membrii au fost foarte drăguți cu noi, iar discuția a fost super-interesantă. Asta și din cauză că domnul Haller ne-a spus de ce avem și amendă contravențională și sancțiune penală pentru discursul care instigă la ură: pentru că unele forme de hate speech sunt periculoase pentru că pot produce efecte nedorite la nivel de societate și atunci merită o amendă contravențională (cam ca în cazul conducerii unei mașini cu viteză prea mare prin localitate), iar altele produc în sine efecte de nedorit și trebuie sancționate penal (ca în cazul în care mașina condusă cu viteză lovește un pieton).

Foarte interesant a fost și când ni s-a explicat că discursul politic are cea mai mare libertate de exprimare, urmat de materialele jurnaliștilor. Dar, nu tot ce zice un politicial este discurs politic și de aceea sunt cazuri în care și politicienii sunt sancționați. De altfel, domnul Isvan Haller este campionul opiniilor separate, atunci când CNCD hotărăște nesacționarea anumitor cazuri de discurs instigator la ură venit din partea politicienilor.

În final, am mai aflat că membrii consiliului pot ei înșiși să se autosesizeze cu privire la cazuri de discurs care instigă la ură, dar acest lucru nu este cea mai bună metodă de acțiune. Asta din două motive: pentru că dacă se hotărăște nesacționarea nu există niciun mod de a face recurs la horărâre, iar, pe de altă parte, membrul consiliului, care este numit în funcție la propunerea unui partid, poate fi acuzat de partizanat, iar singurul mod de a se feri de această acuzație este să autosesizeze la fiecare abatere a oricărui politcian, lucru foarte greu de făcut.

Share on Tumblr submit to reddit