Întâlnire la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării
25 Aprilie 2016

Am mai scris despre raportul pe hate speech la care am colaborat noi, unii dintre membrii echipei de net-rangeri. Și am mai scris și despre întâlnirile pe care le-am avut pe la diferite instituții și redacții ca să vorbim cu oamenii care pot schimba ceva în felul în care se comunică în România. Azi am fost la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării, ca să vorbim și cu tinerii care se pregătesc să devină jurnaliști, oameni de publicitate sau oameni de PR.

Radu și Mircea, de la ActiveWatch au vorbit cu ei în amfiteatrul R3 și, probabil pentru că erau un public despre care nu se știe cât de eliberați de stereotipuri și prejudecăți sunt, au început prin a-i face pe studenți conștienți de stereotipurile din societate și de faptul că acestea pot duce la fapte clare de discriminare.

Doamna profesoară Raluca Radu și-a asumat rolul de reporter și a făcut un fel de interviu cu Mircea și Radu din care puștii să afle mai multe exemple de hate speech din cercetarea pe care am făcut-o. De asemenea, s-a vorbit și despre importanța sistemelor de autoreglementare în presă (adică despre ce pot face ziarele și televiziunile independent de alte instituții ale statului ca să țină sub control calitatea materialelor ”la ele în casă”) și despre faptul că în momentul de față mai nicio redacție nu respectă codurile de etică existente.

A fost interesant când s-au dat exemple despre ce pot face studenții când vor lucra în domeniul pe care acum îl studiază: studenții de la jurnalism vor putea avea grijă la modul în care scriu materialele ca să nu discrimineze pe nimeni; studențiila publicitate vor putea gândi reclame care să nu se bazeze și să nu întărească stereotipurile negative; studenții care vor lucra în PR vor putea să-și sfătuiască clienții (inclusiv politicienii) să aibă grija la ce spun ca să nu instige la ură.

La final, studenții i-au mai pus întrebări lui Mircea și unii dintre ei au zis că și-ar mai dori cursuri care să atingă problema discriminării.

Share on Tumblr submit to reddit