Acum am ajuns să urăm moldovenii
27 Aprilie 2016

La televizor, Național TV prezenta o știre despre un viol care s-a produs în județul Dâmbovița, având scris pe burtieră ”Viol ca la Vaslui”. Sigur, fapta celor șapte vasluieni care au violat o fată anul trecut a șocat România, dar de aici și până la a stigmatiza locuitorii unui întreg județ, e cale lungă și periculoasă.

Național TV a recurs la senzațional. În mintea românilor violul de la Vaslui e încă proaspăt, iar televiziunea a fost iresponsabilă când a exploatat asta. Ce vină au vasluienii? Probabil că aceeași pe care o belgienii, despre care se vorbeau că ar fi pedofili, preoții catolici, cărora li se reproșează același lucru, romii, despre care se spune că fură și alte lucruri văzute prost în societate, sau ungurii, care cica nu vor să dea pâine românilor când li se cere asta în altă limbă decât maghiara.

Generalizări peste generalizări cu care ne hrănesc televiziunile și unele publicații, în goana după rating și fără să-și ia timpul necesar să se gândească la răul pe care îl fac. Cunosc oameni minunați din Vaslui, care s-ar simți foarte prost să fie asociați cu așa ceva.

În loc să se combată ideile că moldovenii ar fi din topor, înceți și alcolici, le mai dăm o ”calitate”: violatori. Și uite așa, ura merge mai departe...

Share on Tumblr submit to reddit