Naționalismul pe toate gardurile
26 Aprilie 2016

Am găsit, pe un panou de afișaj pe stradă, în zona Unirii, lipite trei stikere. Unul cu portretul lui Avram Iancu și cu textul ”Să ne amintim cine suntem!!!”, altul cu portretul lui Corneliul Zelea Codreanu, cu textul ”Essere esempio (Să fii un exemplu)” și altul cu steagul României și cu două citate, ”Bacșișul, mita și hoția au desființat sănătatea morală a națiunii Române” și ”Țara aceasta piere din lipsă de oameni, nu din lipsă de programe”, sub care era, din nou, numele lui Corneliu Zelea Codreanu.

Mi se pare trist că acum neolegionarii fac referiri la problemele societății române ca să promoveze un personaj istoric a cărui imagine este încărcată de un trecut sumbru. Mai mult, patriotismul este trimis spre naționalism. În opinia mea, să fii patirot și să-ți iubești țara ar însemna să te comporți corect, nu să mergi pe ideea că a fi român te face mai bun decât a fi, spre exemplu, rom.

Cred că genul ăsta de mesaje pot să-i facă pe cei care nu sunt români să le fie frică să se mai exprime liber și să își arate diferențele culturale. Da, România are niște probleme pe care le resimțim cu toții, dar soluția nu are cum să fie revenirea la o mișcare care a făcut atâtea victime în trecut și de care minoritățile au toate motivele să se teamă.

Dar sper să nu se mai ajungă din nou la ce s-a întâmplat în perioada din timpul și de dinaintea războiului mondial.

Share on Tumblr submit to reddit