Comentatorii de pe internet sunt puțini, dar par mulți
15 Aprilie 2016

Cătălin Tolontan a publicat pe blogul lui un articol interesant și îmbucurător despre numărul comentatorilor care instiga la ură pe forumurile publicațiilor. Articolul se bazează pe un studiu făcut de Media Research Center, prin care s-au urmărit câteva sute de mii de comentarii pe parcursul unui an pe pagina Gazetei Sporturilor. Conform acestui studiu, numai unul din 3000 de cititori ai unui ziar publică un comentariu care poate fi considerat discurs de ură.

Pe de altă parte, unul din 5 comentarii a trebuit să fie moderat, ceea ce reprezintă un procent destul de mare. Sigur, ne atrage atenția Tolontan, nu toate aceste comentarii sunt scrise din cauză că utilizatorul este extremist, o parte dintre acestea fiind scăpări de momente, la nervi. Cu toate acestea, efectul psihologic este unul destul de important.

Pericolul discursului instigator la ură nu este reprezentat doar de faptul că jignește oameni și consolidează stereotipuri. Pe lângă acestea, ura din online poate să afecteze chiar libertatea de exprimare a persoanelor care, în mod normal, și-ar exprima opiniile contrare haterilor, dar nu fac acest lucru de teama atacurilor la persoană la care ar fi supuse. În ceea ce privește jurnaliștii, aceștia ar putea avea impresia că pierd cititori dacă scriu de bine despre grupurile care sunt văzute rău.

Domnul Tolontan ne îndeamnă, în condițiile în care numărul haterilor este atât de mic, să-i privim pe aceștia cu o mai mare relaxare și să-i lăsăm să-și facă numărul. Sigur, aceasta ar putea fi o idee bună dacă toată lumea ar știi cu siguranță că numărul lor este atât de mic. Dar, până când vor ajunge cititorii și jurnaliștii conștienți de acest lucru, tot este mai bine să protejăm spațiul public de mesajele acestor persoane care fac, până la urmă, mult zgomot.

Share on Tumblr submit to reddit