Ura pentru secui prin manipulare se ține în viață
23 Martie 2016

Zilele trecute a apărut în presa sportivă și în cea generalistă o știre despre suporterii echipei de baschet Sepsi Sic Sfântul Gheorghe care, în timpul unui meci desfășurat la Târgoviște, s-ar fi întors cu spatele la intonarea imnului României. Desigur, lumea s-a inflamat. Cum vine asta, iarăși ne desconsideră simbolurile naționale secuii? Realitatea a fost, însă, alta.

E drept, unele site-uri nu au scris că secuii s-ar fi întors cu spatele la intonarea imnului, ci i-au acuzat pe aceștia că ar fi râs și ar fi avut un comportament nepotrivit atunci când s-a cântat Deșteaptă-te Române. Pe înregistrare se vede, într-adevăr că suporterii au râs, unul stătea chiar încruntat, dar, să fim sinceri, nu sunt oare și români care nu stau smirnă atunci la imnul național? Sunt, dar de la secui cerem mai mult.

Momentul în care aceștia s-au întors cu spatele și au făcut semne obscene (asta doar câțiva dintre ei) a fost atunci când s-au auzit la boxe cântecele Noi suntem Români (care continuă cu ”noi suntem aici pe veci stăpâni”) și Treceți batalioane române Carpații. Cele două cântece sunt provocatoare pentru maghiari și pentru secui pentru că au fost scrise, în mod evident, cu ideea că ungurii sunt dușmanii românilor. Intonarea lor ține de libertatea de exprimare, dar tot de libertatea de exprimare ține și să te manifești împotriva lor. Și, să fim serioși, cum ne-am fi simțit noi, românii, dacă cineva începea să difuzeze cântece de război împotriva noastră?

În condițiile astea, nu putem decât să bănuim că o parte a presei, în goană după audiență și după click-uri câștigate ușor, a lăsat la o parte bunul simț și a manipulat. Din nou, dacă e să ne gândim la ce se scrie despre unguri...

Share on Tumblr submit to reddit