În Africa de Sud, studenții dintr-o universitate ar putea fi exmatriculați pentru hate speech online
8 Martie 2016

Universitatea din Pretoria, Africa de Sud, și-a anunțat studenții că va adopta un regulament extrem de strict cu privire la activitățile studenților pe rețelele sociale în ceea ce ține de discursul care incită la ură. Astfel, studenții vor putea fi suspendați sau exmatriculați, în cazuri speciale fiind vorba chiar de sesizarea autorităților, nu numai dacă publică conținuturi care instigă la ură, ci chiar și numai pentru asocierea cu aceste conținuturi.

Prin asocierea cu discursuri instigatoare la ură, universitatea înțelege aprecierea conținuturilor care intră în sfera discursului instigator la ură (like-uri date postărilor sau paginilor cu mesaje discriminatoare), retwitt-uirea și share-uirea unor asemenea conținuturi, dar chiar și tag-uirea studenților în postări de tip hate speech.

Acest anunț a generat o serie de reacții din partea studenților care au reclamat inclusiv faptul că tag-uirea unui anumit utilizator nu este făcută de acesta, prin urmare regulamentul ar putea lovi chiar și în acei studenți care nu sunt vinovați direct de promovarea discursului care instigă la ură. În condițiile în care utilizatorii au posibilitatea să elimine tag-urile către ei din materialele publicate pe rețelele de socializare, universitatea a considerat că acceptarea menținerii unui tag la o postare de ură reprezintă o formă de susținere a acesteia, iar studenții ar trebui să urmărească cu atenție acest lucru pentru a face pașii necesari delimitării de hate speech.

Conform conducerii universității, anunțul a fost făcut pentru a atrage atenția studenților despre activitatea lor pe rețelele de socializare.

Share on Tumblr submit to reddit