Discursul instigator la ură - o amenințare pentru libertatea de exprimare
10 Martie 2016

Discursul instigator la ură are loc atât online cât și offline și afectează fete și băieți, femei și bărbați. Discursul de ură ataca și grupurile vulnerabile cum ar fi persoanele cu dizabilități, persoanele LGBT și a alte grupuri minoritare.

Social media și internetul oferă platforme noi pentru schimbul de opinii și idei. Libertatea de exprimare este o valoare absolută în orice democrație, atât pentru public cât și pentru mass-media. În același timp, aceste noi platforme pentru comunicare sunt o provocare în lupta împotriva DIU, deoarece acesta se propagă repede prin intermediul lor.

Discursul de ură poate provoca frica si poate fi motivul pentru care oamenii se retrag din dezbaterea publică. Acest lucru are ca efect faptul că voci importante care ar trebui să fie auzite în dezbaterile publice sunt reduse la tacere. Cu toții avem de câștigat dacă promovăm un mediu în care toată lumea este în măsură să-și exprime opiniile, fără a se confrunta cu discursul de ură. Cu toții suntem responsabili să contribuim la acest lucru.

Femeile și fetele reduse la tăcere sunt o chestiune îngrijorătoare. Încercările de a reduce la tăcere femeile în dezbaterea publică prin folosirea discursului de ură, reprezintă un atac la drepturile acestora, în special, și un atac la drepturile omului, în general. Nimeni nu ar trebui să fie redus la tăcere sau supuse unor amenințări atunci când se exprima în public.

Femeile sunt sub-reprezentate în mass-media. În scopul de a obține o dezbatere publică echilibrată, este important ca mai multe voci să fie auzite. Trebuie să încurajăm femeile și fetele să fie participanți egali în drepturi cu bărbații la aceste dezbateri. Discursul de ură împiedică femeile să-și facă auzite vocile.

Mass-media ar trebui să își asume mai multe responsabilități în această privință. În unele cazuri, mass-media oferă o platformă pentru discursul de ură. Se întâmplă ca femeile să fie ridiculizate, supuse unui limbaj ofensator sexual și chiar amenințat cu viol și violență.

Acest lucru subliniază importanța combaterii discursului urii. Nu ne putem permite ca femeile să fie reduse la tăcere în dezbaterea publică, din cauza genului lor.

Avem nevoie de platforme pentru dialog, toleranță și conștientizarea consecințelor discursului de ură. Este important să se discute această problemă cu copiii, atât în familie, cât și în școli. Adulții au o mare responsabilitate. Trebuie să se gândească cu privire la modul în care se exprimă când sunt prezenți copii. Ceea ce se vorbește în mediul familal are consecințe asupra modului în care copiii se comportă față de alte persoane - online și offline.

Sursa: Huffington Post.

Share on Tumblr submit to reddit