Discursul instigator la ură, luat în colimator de Consiliul Europei
24 Martie 2016

Consiliul Europei a publicat o serie de linii directoare privind prevenirea și combaterea instigator la ură.

Luni, 21 martie, dată la care a fost sărbătorită și Ziua internațională pentru eliminarea discriminării rasiale, Comitetul Consiliului Europei împotriva rasismului (ECRI) a prezentat liniile directoare pentru cele 47 de state membre cu privire la modul de prevenire și combatere a discursul de ură și la modul în care pot fi sprijinite persoanele care sunt afectate în mod direct și indirect de acesta.

Discursul instigator la ură, a subliniat ECRI, încurajează acte de violență și discriminare care subminează respectul pentru grupurile minoritare și coeziunea socială. Guvernele, prin urmare, ar trebui să intervină cu măsuri eficiente care să fie implementate în timp util.

Recomandările ECRI îndeamnă guvernele, printre altele, să încurajeze figuri publice proeminente să reacționeze în mod adecvat atunci când discursul de ură își face apariția și să promoveze auto-reglementarea la nivelul presei, precum și creșterea gradului de conștientizare a consecințelor periculoase pe care DIU îl poate avea asupra societății.

Comitetul a subliniat, de asemenea, importanța dezvoltării unor programe educaționale adaptate pentru tineri, cadre universitare, funcționari publici și publicul larg.

Organizația de la Strasbourg a sugerat, de asemenea, că guvernele ar trebui să retragă orice formă de ajutor, financiar sau de altă natură, partidelor politice care incită la ură și să incrimineze formele cele mai extreme ale DIU, în limitele protejării principiul libertății de exprimare.

Sursa: EurActiv.

Share on Tumblr submit to reddit