Câteva întrebări despre discursul instigator la ură
31 Martie 2016

Care este diferența dintre discursul ofensator și discursul instigator la ură?

Deoarece nu există nici o definiție a discursului de ură, este uneori dificil de făcut diferența între ceva ce este doar un comentariu ofensator și ceva ce este discurs care instigă la ură.

De principiu, un comentariu urât despre o persoană poate fi considerat ca fiind unul ofensator, cu excepția cazului în care ofensele se adresează persoanei în calitatea acesteia de membra a unui anumit grup, caz în care poate fi considerat discurs care instigă la ură.

Care sunt efectele discursului urii?

Există exemple de discursuri instigatoare la ură care au avut consecințe dezastruoase, mortale. Germania nazistă este un prim exemplu. Ziarul antisemit Der Sturmer a încurajat energic poporul german să persecute evreii și chiar să-i extermine. Tribunalul de la Nurnberg l-a condamnat pe editorului ziarului, Julius Streicher, considerând că incitarea la genocid este o infracțiune consemnată în dreptul internațional.

Mai recent, genocidul din Rwanda din 1994 este un exemplu în care se crede că discursul de ură a jucat un rol important în masacrul de 800.000 de tutsi și hutu. Un post de radio privat din Rwanda a cerut oamenilor să "extermine gândacii", făcând referire la persoanele aparținând celuilalt grup etnic din țară. Mai mult decât atât, au fost difuzate liste de oameni care trebuiau să fie uciși și dând informații despre cum puteau fi găsite aceste persoane.

Există manifestări ale DIU care să fie mai periculoase decât altele?

Politologul american Susan Benesch a creat un model care ne ajută să ne dăm seama cand DIU devine periculos, în sensul catalizării manifestărilor violente de masă îndreptate împotriva unui grup de oameni.

Modelul lui Benesch include cinci variabile pentru analiza cât de periculos este un discurs care instigă la ură:

1. Gradul de influență a vorbitorului asupra unui public

2.Nemulțumirile sau temerile publicului, care pot fi cultivate de către vorbitor

3. Dacă sunt discursul este înțeles ca un apel la violență sau nu

4. Contextul social și istoric (cum ar fi episoadele de violență anterioare)

5. Influența canalului de transmitere a discursului de ură (de exemplu, un post de radio care emite singur într-o anumită zonă)

 

Sursa: DW.

Share on Tumblr submit to reddit