Alianța Civilizațiilor ONU, discuții despre discursul de ură
28 Aprilie 2016

Două mii cinci sute de șefi de stat și oficialități guvernamentale, lideri religioși și reprezentanți ai societății civile din 120 de țări au participat la al 7-lea Forumul Mondial al Alianței Națiunilor Unite Civilizațiilor în Baku, Azerbaidjan, o inițiativă politică de promovare a dialogului intercultural.

Organizatorii, care se confruntă cu creșterea actelor de terorism și cu un război care se intensifică în Siria, au hotărât că în acest an accentul va fi pus pe combaterea discursului de ură și prevenirea violenței.

"Discurs instigator la ură este propagat prin mass-media, prin intermediul internetului și de aceea este atât de important să se alieze toate civilizațiile ca să arăte, în primul rând, că discursul urii nu poate fi intrinsec legat de religii. Este ceva care este legat de sentimente violente ", a spus directorul executiv al Comitetului ONU de combatere a terorismului, Jean-Paul Laborde.

Oficialii și activiștii spun că cei care folosesc discursul de ură pentru a semăna discordie în numele religiei și a radicaliza tinerii au, din păcate, toate instrumentele de care au nevoie.

Facebook a devenit platforma cea mai bună pentru teroriștii care doresc să se infiltreze și apoi să o utilizeze pentru a promova violența și a recruta noi adepți. Aceasta este unul dintre primele trei site-uri vizitate de către persoane sub 18 ani, fiind astfel un teren de vânătoare perfect pentru cei care vor să prindă în cursă mințile vulnerabile, ușor impresionabile.

Cu toate acestea, rețelele de socializare nu sunt singurele vinovate de proliferarea mesajelor intolerante.

Pe măsură ce fluxul de refugiați continuă să crească la nivel mondial, mass-media tradiționale joacă de asemenea un rol în promovarea retoricii anti-imigrație, în principal prin pictarea involuntară a unei imagini negative a refugiaților.

Acest lucru conduce întotdeauna la consecințe, spune Înaltul Reprezentant al ONU pentru Alianța Civilizațiilor. Devine mai dificil pentru migranți să se integreze într-o societate nouă.

"Noi vedem valul de migrație provenind din Siria,. Mass media poate juca un rol foarte negativ, spunând că acești emigranți sunt o amenințare la adresa păcii și securității, că sunt o amenințare la adresa economiei. Dar, știm cu toții: ei sunt victime ale dictaturii ", spune Nassir Abdulaziz Al-Nasser.

Sursa: EuroNews.

Share on Tumblr submit to reddit