Discursul de ură sexist aduce atingere drepturilor omului și trebuie stopat
9 Martie 2016

Discursul de ură misogin și sexist este unul agresiv in Europa. Acesta se întâlnește atât pe stradă și în interacțiunile zilnice dintre oameni, precum și online, prin intermediul email-uri, site-uri și social media, scopul fiind acela de a umili și reprezenta femeile ca pe obiecte sexuale, de a distruge reputația lor și de a le face vulnerabile și de a le induce frica sau rușinea. Discursul de ură este deseori glorificat și poate lua forme extreme, chiar sadice. Din păcate, problema este în creștere, alimentată de utilizarea și disponibilitatea tot mai mare a platformelor sociale și de Internet, care permit atacatorilor on-line, cunoscuți și ca "troli", să publice materiale ofensatoare în mod anonim și, aparent, fără posibilitatea tragerii la răspundere. Sunt prea multe femei tinere și fete ale căror vieți au fost distruse prin discursul urii; forțate să-și schimbe locurile lor de muncă, domiciliul sau numele. In cazuri extreme, unele dintre ele ajung să se sinucidă.

Femeile sunt una dintre primele trei ținte ale urii on-line (Consiliul Europei, 2015). Mai exact, 26% dintre femeile cu vârste cuprinse între 18-24 de ani au fost hărțuite online, iar 25% s-au confruntat cu hărțuirea sexuală (Centrul de Cercetare Pew, 2014). Ele sunt adesea victime ale "porno răzbunării" și ale "violului cibernetic", prin care foștii parteneri încarcă conținut sexual explicit despre ele fără consimțământul lor. Amenințările cu moartea și violul nu sunt rare. Un astfel de comportament, în cazul în care este îndreptat împotriva minorități etnice sau grupurilor religioase, ar provoaca, pe bună dreptate, indignarea și ar putea duce chiar la sancțiuni penale; și totuși, discursul de uriă sexist este considerat de obicei unul normal, o glumă, sau este ignorat cu totul. Trebuie să ne fie clar că discursul de ură sexist este o încălcare a drepturilor omului. Este o formă de violență împotriva femeilor și fetelor care perpetuează și exacerbează inegalitatea de gen. Este necesar să luăm măsuri urgent.

Libertatea de exprimare este uneori citată ca un motivul pentru care nu se poate face nimic. Dar libertatea de exprimare nu este un drept absolut; este supusă unor restricții "prevăzute de lege" și "necesare într-o societate democratică" pentru "protecția reputației sau a drepturilor altora", după cum spune, în mod clar, Convenția Europeană a Drepturilor Omului. , Dacă va fi deturnată de troli și de alții care încearcă să reducă la tăcere femeile, libertatea de exprimare va deveni o contradicție în termeni în cele din urmă. De fapt, lipsa libertății de exprimare a femeilor a contribuit ea însăși la proliferarea discursului de ură sexist. Femeile nu au aceeași prezență media sau acces la aceleași platforme ca bărbații. Proiectul de monitorizare Global Media din 2015 a arătat că femeile reprezintă doar 24% dintre persoanele care "au fost auzite, citite sau văzute la ziarele, radiourile și televiziunile de știri". Mai mult, femeile prezentate tind să fie tinere, sexualizate și semi-îmbrăcate, iar femeile mai în vârstă au fost, în mare parte, excluse.

Atunci când reușescîn viață, faima, popularitatea sau statut public al femeilor duce la o multiplicare a discursul de ură la care sunt supuse. Politicienii de sex feminin, jurnalistele, bloggerițele, apărătoarele drepturilor omului, actritele, feministele cu notorietate sau alte personalități publice femei sunt ținte predilecte ale acestui tip de discurs. Parlamentara britanică

Deci, ce putem face?

Strategia privind egalitatea de Gen a Consiliului Europei (2014-2017) include în mod explicit combaterea sexismul ca discurs care instigă la ură ca metodă pentru atingerea obiectivului de combatere a stereotipurile de gen și a sexismul. "Convenția de la Istanbul" - privind combaterea violenței împotriva femeilor - are drept scop eradicarea prejudecăților, obiceiurile și practicile bazate pe premisa falsă că femeile sunt inferioare. Convenția vizează hărțuirea sexuală și hărțuirea, care pot fi forme de exprimare a discursului de ură. De Ziua Internațională a Femeii, campania de tineret  a CoE - No Hate Speech Movement - organizează o Zi europeană de acțiune împotriva discursului de ură sexist, care să ajute la marcarea internetul și rețelele sociale ca spații în care toată lumea să se simtă în siguranță. Este momentul să ne unim forțele pentru a șterge discursul de ură sexist. Femeile și fetele alcătuiesc jumătate din populație. Nu poate exista democrație adevărată sau libertate de exprimare în cazul în care sunt reduse la tăcere.

Sursa: NewEurope.

Share on Tumblr submit to reddit