Mecanismele de raportare ale Facebook, păcălite de extremiști musulmani
3 Martie 2016

Mai multe pagini și grupuri de Facebook ale ateilor au fost închise de rețeaua de socializare de la începutul anului. Dintre acestea, majoritatea au reprezentat-o pagini ale ateilor musulmani sau ale musulmanilor seculari. Numărul de persoane care erau membre ale acestor grupuri se ridică la peste 150.000. Se pare că motivul pentru care au fost închise are de-a face cu un ”cyber-jihad” pornit împotriva lor de grupuri de extremiști de extrema dreaptă musulmani.

Ceea ce i-a motivat pe acești extremiști să atace paginile de Facebook a fost convingerea că făcând aceste lucruri, protejează și promovează islamul. În țările musulmane de unde aceștia provin, blasfemia și contestatea islamului sunt delicte penale. Din această cauză, ateii și cei care doresc să promoveze statul secular, au ca singure platforme pentru a se face auziți internetul și mai ales rețelele sociale, chiar și așa asumându-și, în unele cazuri, riscuri destul de mari.

Ceea ce este interesant, însă, este modul în care cyber-jihadiștii și-au dus la îndeplinire planurile de închidere a conturilor. Au fost folosite două strategii.

Prima, care este și cea mai ingenioasă, s-a bazat pe crearea de conturi false de Facebook a extremiștilor. Aceștia au cerut apoi să fie invitați în aceste grupuri iar, când au primit invitația, au postat conținuturi care sunt interzise de politica Facebook. Imediat, au informat colegii lor care au trimis raportări rețelei de socializare. Aceasta a constatat încălcarea politicilor ei și a suspedat grupurile atacate.

A două strategie s-a bazat pe trimiterea unui număr extrem de mare de raportări către Facebook care, în fața afluxului de cereri, a cedat și a închis anumite conturi.

Lucrul bun a fost că membrii grupurilor care au fost închise au trimis petiții către Facebook pentru redeschiderea conturilor, în care au explicat cum a fost păcălită rețeaua. Din fericire, Facebook a revenit asupra deciziilor inițiale, iar acum grupurile și paginile sunt din nou online.

Share on Tumblr submit to reddit