Știri

Principalele rețele de socializare își iau angajamentul în fața UE să combată discursul de ură

2016-06-02

Internetul este un instrument foarte puternic, dar capacitatea sa de a răspândi informații extrem de repede către audiențe mari poate avea de multe ori consecințe nefericite.

Rețelele de socializare au fost adesea folosite de către organizațiile teroriste pentru a transmite mesaje și ca să instige la ură împotriva anumitor indivizi sau grupuri.


Citeste mai departe...

Jurnalismul de calitate se face pe bani, iar ziarele sunt un business

2016-04-28

Adevărul este una din publicațiile online cu cele mai bune politici de moderare de comentarii din România, așa că am mers într-o vizită la ei să aflăm mai multe despre cum fac față discursului instigator la ură. Am început prin a-i întreba cum s-au hotărât să facă curat în conținutul generat de utilizatori, iar răspunsul redactorului șef a fost unul superb: ”Preferăm, când mergem la serviciu, să simțim că lucrăm undeva mai aproape de New York Times, decât de Daily Mail!”


Citeste mai departe...

Alianța Civilizațiilor ONU, discuții despre discursul de ură

2016-04-28

Două mii cinci sute de șefi de stat și oficialități guvernamentale, lideri religioși și reprezentanți ai societății civile din 120 de țări au participat la al 7-lea Forumul Mondial al Alianței Națiunilor Unite Civilizațiilor în Baku, Azerbaidjan, o inițiativă politică de promovare a dialogului intercultural.

Organizatorii, care se confruntă cu creșterea actelor de terorism și cu un război care se intensifică în Siria, au hotărât că în acest an accentul va fi pus pe combaterea discursului de ură și prevenirea violenței.


Citeste mai departe...

Acum am ajuns să urăm moldovenii

2016-04-27

La televizor, Național TV prezenta o știre despre un viol care s-a produs în județul Dâmbovița, având scris pe burtieră ”Viol ca la Vaslui”. Sigur, fapta celor șapte vasluieni care au violat o fată anul trecut a șocat România, dar de aici și până la a stigmatiza locuitorii unui întreg județ, e cale lungă și periculoasă.


Citeste mai departe...

Conferința de final a proiectului Net Rangeri împotriva intoleranței

2016-04-26

Astăzi, 26 aprilie 2016, începând cu ora 11:00, la Hotel Ibis Parlament, a avut loc conferința de final a proiectului Net Rangeri împotriva intoleranței, implementat de Asociația ActiveWatch în parteneriat cu Romani CRISS, finanțat prin Granturile SEE 2009 – 2014, în cadrul Fondului ONG în România.

 


Citeste mai departe...

Naționalismul pe toate gardurile

2016-04-26

Am găsit, pe un panou de afișaj pe stradă, în zona Unirii, lipite trei stikere. Unul cu portretul lui Avram Iancu și cu textul ”Să ne amintim cine suntem!!!”, altul cu portretul lui Corneliul Zelea Codreanu, cu textul ”Essere esempio (Să fii un exemplu)” și altul cu steagul României și cu două citate, ”Bacșișul, mita și hoția au desființat sănătatea morală a națiunii Române” și ”Țara aceasta piere din lipsă de oameni, nu din lipsă de programe”, sub care era, din nou, numele lui Corneliu Zelea Codreanu.


Citeste mai departe...

Întâlnire la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării

2016-04-25

Am mai scris despre raportul pe hate speech la care am colaborat noi, unii dintre membrii echipei de net-rangeri. Și am mai scris și despre întâlnirile pe care le-am avut pe la diferite instituții și redacții ca să vorbim cu oamenii care pot schimba ceva în felul în care se comunică în România. Azi am fost la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării, ca să vorbim și cu tinerii care se pregătesc să devină jurnaliști, oameni de publicitate sau oameni de PR.


Citeste mai departe...

Refugiații din germania folosesc ad-urile pe Youtube ca să lupte împotriva prejudecăților

2016-04-25

Utilizatorilor germani de YouTube care caută videoclipuri anti-imigrație le sunt afișate anunțuri în care refugiații vorbesc despre prejudecățile îndreptate împotriva lor.


Citeste mai departe...

Importanța monitorizării discursului de ură online

2016-04-19

Discursul de ură din mediul online poate fi văzut și ca o oportunitate de a înțelege ce se îmtâmplă în societate. Din această cauză, în unele situații, este posibil să fie mai bine să nu fie cenzurat, ca să existe posibilitatea cercetării acestuia.


Citeste mai departe...

Israel cere țărilor să introducă legi cu privire la antisemitismul din mediul online

2016-04-16

Reprezentantul Ministerul de Externe Israelian a cerut guvernelor din intreaga lume să ia mărusi pentru reglementarea rețelelor de socializare, în scopul de a combate antisemitismul și incitarea la violență violență și a a reiterat sprijinul guvernului Israelian pentru a face aceste lucruri. Discursul a avut loc la adunarea anuală a Conferinței președinților organizațiilor evreiești americane.


Citeste mai departe...

Comentatorii de pe internet sunt puțini, dar par mulți

2016-04-15

Cătălin Tolontan a publicat pe blogul lui un articol interesant și îmbucurător despre numărul comentatorilor care instiga la ură pe forumurile publicațiilor. Articolul se bazează pe un studiu făcut de Media Research Center, prin care s-au urmărit câteva sute de mii de comentarii pe parcursul unui an pe pagina Gazetei Sporturilor. Conform acestui studiu, numai unul din 3000 de cititori ai unui ziar publică un comentariu care poate fi considerat discurs de ură.


Citeste mai departe...

Cine este responsabil cu lupta împotriva incitării la violență pe criterii rasiale?

2016-04-15

"Discursul de ură" se referă la forme de exprimare care doresc să demonstreze sau să încurajeze (sau sunt motivate de) ostilitatea față de un grup sau, în unele cazuri, față de o persoană din cauza apartenenței acesteia la un anumit grup, fie că apartenența este reală sau doar percepută. Discursul de ură poate încuraja sau însoți infracțiunile motivate de ură. Cele două fenomene sunt legate între ele. Discursul de ură care constituie în mod direct o incitare la violență sau la ură rasială este incriminat în conformitate cu legislația europeană. În cazul incitării on-line, unele dileme fac ca reacțiile victimelor sau aplicarea legii de către organelor de urmărire penală să fie probleme deosebit de complexe.


Citeste mai departe...

O discuție la Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării

2016-04-12

 Pentru că am mers la Consiliul Național al Audiovizualului, să le povestim despre raportul nostru pe hate speech, nu puteam să ratăm și o întâlnire la CNCD. Aici ne-am întâlnit cu Istvan Haller, care lucrează în instituție din 2007 și cu Petre Florin Manole, membru de anul trecut și care a venit și la conferința și la party-ul de lansare a raportului.


Citeste mai departe...

La AGERPRES, discursul instigator la ură este în atenția redactorilor

2016-04-08

Astăzi am fost primiți cu mare căldură la AGERPRES să povestim cu jurnaliștii de acolo despre importanța combaterii discursului instigator la ură. Recunoaștem, am pornit de la ideea că ar trebui să-i luăm pe ocolite, să avem grijă să nu-i călcăm prea tare pe bătături și să nu îi ostilizăm încă din primele 5 minute ale întâlnirii.


Citeste mai departe...

CNA, interesat să devină mai transparent când vine vorba de sancționarea discursului instigator la ură

2016-04-07

Săptămâna aceasta am fost la o întâlnire cu membrii Consiliului Național al Audiovizualului pe margina Raportului anual cu privire la discursul instigator la ură în România, 2014-2015. Domnul Valentin Jucan, care a prezidat ședința consiuliul marți ne-a invitat să le povestim despre cercetarea noastră chiar în timpul ședinței.


Citeste mai departe...

Discursul instigator la ură, foarte prezent în media din Bulgaria

2016-04-04

Site-ul Balkan Insight a publicat un articol săptămâna trecută pornind de la un studiu cu privire la discursul instigator la ură din media din Bulgaria realizat de organizațiile Media Democracy și Center for Political Modernisation. Conform celor două ong-uri, în presa din Bulgaria a avut loc o creștere spectaculoasă a mesajelor care pot fi considerate ca instigând la ură.


Citeste mai departe...

Bot-ul intolerant

2016-04-04

Săptămâna trecută, Microsoft a lansat pe Twitter bot-ul Tay, un program de inteligență artificială pe care compania l-a văzut ca pe un experiment cu privire la capacitățile conversaționale ale unui program pe calculator.


Citeste mai departe...

Înalta Curte de Casație și Justiție: Traian Băsescu a discriminat romii la Ljubliana

2016-04-04

Înalta Curte de Casație și Justiție a confirmat sentința CNCD conform căreia Trăian Băsescu a discriminat romii în timpul întâlnirii din 30 noiembrie 2010 de la Ljubliana, Slovenia. Cu acea ocazie, fostul președinte a spus despre romii nomazi că trăiesc, tradițional, din ce fură.


Citeste mai departe...

Cum a fost transformată Tay, bot-ul Microsoft, într-o rasistă

2016-04-04

Nu a fost nevoie de mai mult de două twitt-uri ca Tay, bot-ul proiectat de Microsoft pentru a testa cum se comportă inteligența artificială pe Twitter, să înceapă să trimită mesaje anti-semite. Un utilizator i-a sugerat lui Tay că evreii au fost în spatele atacurilor din 9 septembrie 2001, spunând însă cu nu e sigur de informația asta, ir Tay deja a început să anunțe acest lucru ca pe un fapt indiscutabil și a început să vorbească despre războaie rasiale.


Citeste mai departe...

Tay și ce credem despre rasiști

2016-04-04

Experimentul făcut de Microsoft cu bot-ul lansat pe Twitter, sau mai degrabă modul în care acesta a fost păcălit de utilizatori să trimită mesaje rasiste, antisemite și misogine arată niște lucruri interesante despre societatea în care trăim. Poate cel ami interesant lucru este acela că limbajul ofensator este văzut de multă lume ca fiind o formă de amuzament. Un alt lucru este că gândirea multora este pervertită ca să creadă că rasismul și discursul care instigă la ură sunt un drept al omului.


Citeste mai departe...

Șapte reguli pentru mai puțină ură la școală

2016-04-01

Ne-am gândit la șapte reguli de bun simți care ar duce la un mediu școlar din care discursul instigator la ură ar lipsi:


Citeste mai departe...

Apel pentru un discurs media responsabil față de comunitatea musulmană

2016-04-01

ActiveWatch, organizație de drepturile omului care militează pentru comunicare liberă în interes public, solicită redacțiilor și comunicatorilor publici să dea dovadă de responsabilitate în ceea ce privește tratarea subiectelor care au în centru comunitățile musulmane din România și din Europa.


Citeste mai departe...

Câteva întrebări despre discursul instigator la ură

2016-03-31

Care este diferența dintre discursul ofensator și discursul instigator la ură?

Deoarece nu există nici o definiție a discursului de ură, este uneori dificil de făcut diferența între ceva ce este doar un comentariu ofensator și ceva ce este discurs care instigă la ură.


Citeste mai departe...

Facebook vs. Germania

2016-03-28

Germania este o țară în care tolereanța pentru discursul instigator la ură este foarte scăzută. Acest lucru este cel mai probabil datorat trecutului nazist de care germanii doresc să se distanțeze cât mai mult.

În acest context, Germania a reușit să convingă Facebook să angajeze o firmă de outsourcing care să modereze raportările cu privire la hate speech, întrucât platforma de socializare nu se mișca suficient de repede cu eliminarea conținutului care instigă la ură.


Citeste mai departe...

Propaganda imorală despre refugiați

2016-03-26

Eram pe Facebook, mă uitam la ce au mai postat prietenii mei, când mi-au căzut ochii pe un material share-uit de unul dintre ei despre refugiați. Era un articol de pe un site puțin important, dar care câștigase distribuiri pe rețeaua de socializare. Titlul te îmbia să-l deschizi: ”Îți pasă, nu-ți pasă, vei fi afectat și tu sau familia ta! Mai devreme sau mai târziu.”


Citeste mai departe...

Când biserica îndeamnă la toleranță

2016-03-25

Papa Francisc, conducătorul Bisericii Catolice a trimis săptămâna aceasta un mesaj emoționant pro-toleranță, menit să ne amintească că suntem cu toții oameni și că nu ar trebui să existe ură între popoare.


Citeste mai departe...

Hai să ne punem în locul refugiaților zilele acestea!

2016-03-25

Aly și Ema (Alexandra și Ema Oancea, pe numele lor oficiale) ne-au scris câteva cuvinte despre cum ar fi să ne punem în locul refugiaților și musulmanilor obișnuiți care sunt ținta discursului instigator la ură din zilele astea:


Citeste mai departe...

Dezgust, dezamăgire, oboseală

2016-03-25

Toți obosim. Și nu doar fizic. Uneori, obosim atât de tare încât nu mai avem energie și dorință de a mai face ceva. Vrem să lăsăm totul baltă, să ne dăm bătuți și să ne dezicem de lume. Dar asta nu e decizia potrivită.

Lumea în care trăim obosește foarte tare. Ea este nerecunoscătoare. Obosești până și de faptul că trăiești in ea. Obosești să iubești prea mult, să ai grijă de cineva, să oferi ceva unei lumi care nu dă niciodată nimic la schimb. Obosești de indecizie. De zile gri.


Citeste mai departe...

Discursul instigator la ură, luat în colimator de Consiliul Europei

2016-03-24

Consiliul Europei a publicat o serie de linii directoare privind prevenirea și combaterea instigator la ură.

Luni, 21 martie, dată la care a fost sărbătorită și Ziua internațională pentru eliminarea discriminării rasiale, Comitetul Consiliului Europei împotriva rasismului (ECRI) a prezentat liniile directoare pentru cele 47 de state membre cu privire la modul de prevenire și combatere a discursul de ură și la modul în care pot fi sprijinite persoanele care sunt afectate în mod direct și indirect de acesta.


Citeste mai departe...

Am fost în tabăra de refugiați de la Callais

2016-03-23

Săptămâna trecută mă aflam în Franța pentru un teambuilding organizat de EGAM. Pe data de 16 martie, miercuri, am avut ocazia să vizitez tabăra de refugiați din nordul Franței, ”Jungla”, cum i se mai spune de către unii dintre locuitorii Pentagonului.


Citeste mai departe...

Ura pentru secui prin manipulare se ține în viață

2016-03-23

Zilele trecute a apărut în presa sportivă și în cea generalistă o știre despre suporterii echipei de baschet Sepsi Sic Sfântul Gheorghe care, în timpul unui meci desfășurat la Târgoviște, s-ar fi întors cu spatele la intonarea imnului României. Desigur, lumea s-a inflamat. Cum vine asta, iarăși ne desconsideră simbolurile naționale secuii? Realitatea a fost, însă, alta.


Citeste mai departe...

50.000 lei amendă pentru Radu Banciu

2016-03-22

Radu Banciu este un jurnalist care trece deseori pragul libertății de exprimare atunci când vine vorba de unele gupuri vulnerabile la discursul instigator la ură. CNA l-a amendat în trecut pentru afirmațiile sale cu privire la musulmani făcute cu prilejul atacurilor teroriste de la revista Charlie Hebdo.


Citeste mai departe...

Și rasiștii sunt oameni!

2016-03-21

În anul 1966, Organizația Națiunilor Unite a proclamat ziua de 21 martie ca fiind ziua internațională pentru eliminarea discriminării rasiale. De ce tocmai această zi? Deoarece în anul 1960, pe 21 martie, în Sharpeville, Africa de Sud, în timpul unei demonstrații pașnice împotriva apartheidului, poliția a ucis 69 de manifestanți.


Citeste mai departe...

Evitați greșelile istoriei, prin educație pe tema discriminării rasiale!

2016-03-21

De Ziua Internațională privind Eliminarea Discriminării Rasiale, facem un apel public pentru evitarea greșelilor istoriei.

În contextul apropierii campaniei electorale pentru alegerile locale, Asociația ActiveWatch invită candidații și membrii personalului de campanie al acestora care au atribuții în domeniul comunicării să participe la un atelier pe subiectul comunicării publice responsabile.


Citeste mai departe...

Ghid de rezistență la rasism

2016-03-18

Sfaturi utile pentru combaterea discriminării și a discursului instigator la ură


Citeste mai departe...

Despre Facebook și discursul instigator la ură

2016-03-15

Dacă ar fi să ne uităm acum unde găsim cel mai mult discurs instigator la ură, atunci, pe de o parte, ar fi vorba despre site-urile specializate în așa ceva (site-uri naționaliste, extremiste, site-uri care promovează intoleranța religioasă etc.), iar, pe de altă parte, ar fi vorba despre locurile unde oamenii obișnuiți pot crea conținut online: forumuri, zona de comentarii ale site-urilor de știri și rețelele de socializare.


Citeste mai departe...

Trei noi platforme de social media își asumă să lupte împotriva hate speech

2016-03-14

Trei platforme de social media care sunt folosite de mai bine de 150 de milioane de oameni din întreaga lume și-au unit recent forțele cu Anti-Defamation League (ADL) din Statele Unite pentru încurajarea eforturilor de reducere discursul de ură din on-line și a hărțuirii. ASK.fm, Whisper, și platforma de învățare Quizlet au aderat la Ghidul de bune practici al ADL pentru combaterea urii în mediul online, care care este susținut și de cele mai cunoscute companii din domeniul internetului și care discută și despre cum poate exista o mai bună colaborare între industrie și experți din afara ei pe problema discursului urii. Facebook, Google, Microsoft, SoundCloud, Twitter, Yahoo și YouTube sunt parte din companiile care au aderat deja la acest ghid.


Citeste mai departe...

Discursul instigator la ură - o amenințare pentru libertatea de exprimare

2016-03-10

Discursul instigator la ură are loc atât online cât și offline și afectează fete și băieți, femei și bărbați. Discursul de ură ataca și grupurile vulnerabile cum ar fi persoanele cu dizabilități, persoanele LGBT și a alte grupuri minoritare.


Citeste mai departe...

Discursul de ură sexist aduce atingere drepturilor omului și trebuie stopat

2016-03-09

Discursul de ură misogin și sexist este unul agresiv in Europa. Acesta se întâlnește atât pe stradă și în interacțiunile zilnice dintre oameni, precum și online, prin intermediul email-uri, site-uri și social media, scopul fiind acela de a umili și reprezenta femeile ca pe obiecte sexuale, de a distruge reputația lor și de a le face vulnerabile și de a le induce frica sau rușinea. Discursul de ură este deseori glorificat și poate lua forme extreme, chiar sadice. Din păcate, problema este în creștere, alimentată de utilizarea și disponibilitatea tot mai mare a platformelor sociale și de Internet, care permit atacatorilor on-line, cunoscuți și ca "troli", să publice materiale ofensatoare în mod anonim și, aparent, fără posibilitatea tragerii la răspundere. Sunt prea multe femei tinere și fete ale căror vieți au fost distruse prin discursul urii; forțate să-și schimbe locurile lor de muncă, domiciliul sau numele. In cazuri extreme, unele dintre ele ajung să se sinucidă.


Citeste mai departe...

În Africa de Sud, studenții dintr-o universitate ar putea fi exmatriculați pentru hate speech online

2016-03-08

Universitatea din Pretoria, Africa de Sud, și-a anunțat studenții că va adopta un regulament extrem de strict cu privire la activitățile studenților pe rețelele sociale în ceea ce ține de discursul care incită la ură. Astfel, studenții vor putea fi suspendați sau exmatriculați, în cazuri speciale fiind vorba chiar de sesizarea autorităților, nu numai dacă publică conținuturi care instigă la ură, ci chiar și numai pentru asocierea cu aceste conținuturi.


Citeste mai departe...

Facebook afla din Germania ca migrantii au nevoie de protectie

2016-03-08

Facebook a aflat din Germania că trebuie să includă migranții printre oamenii care trebuiau să fie protejați de discursul de ură din mediul on-line, a declarat directorul executiv, Mark Zuckerberg, în timpul unei vizite la Berlin. Antipatia față de Facebook a crescut în Germania, în contextul înmulțirii atitudinilor anti-imigranți și actelor de violență împotriva lor, din cauză că utilizatorilor li s-a părut că rețeaua se mișcă lent atunci când vine vorba de eliminarea postărilor anti-migranți publicate de simpatizanții mișcărilor neo-naziste, postări al căror număr a crescut în ultima vreme.


Citeste mai departe...

Interviu cu elev de la liceul din București

2016-03-07

Colega noastră Ali, care are 16 ani și este în clasa a X-a, i-a luat un interviu unui elev din Colegiul Hermes, din București, ca să afle mai multe și să împătășească ce părere are elevul despre discriminare și despre discursul care instigă la ură.


Citeste mai departe...

Mecanismele de raportare ale Facebook, păcălite de extremiști musulmani

2016-03-03

Mai multe pagini și grupuri de Facebook ale ateilor au fost închise de rețeaua de socializare de la începutul anului. Dintre acestea, majoritatea au reprezentat-o pagini ale ateilor musulmani sau ale musulmanilor seculari. Numărul de persoane care erau membre ale acestor grupuri se ridică la peste 150.000. Se pare că motivul pentru care au fost închise are de-a face cu un ”cyber-jihad” pornit împotriva lor de grupuri de extremiști de extrema dreaptă musulmani.


Citeste mai departe...

Nu lăsa violența să intre în viața ta

2016-03-02

L-am rugat pe Edi Prisecariu, colegul nostru din brigada de net-rangeri să ne spună ce părere are el despre discursul instigator la ură. A făcut o legătură foarte interesantă cu violența din societate. Iată ce ne-a scris:


Citeste mai departe...

Solicităm aplicarea unor măsuri disciplinare în cazul scandărilor rasiste de la Zalău

2016-02-26

Asociația ActiveWatch, organizație care își propune să promoveze un discurs public responsabil, împreună cu Romani CRISS, vă sesizează în legătură cu manifestările rasiste din timpul meciului de Ligă Națională dintre HC Zalău și HCM Baia Mare, în care jucătoarele Allison Marie Pineau și Do Nascimento Martinez Alexandra Priscila au fost jignite în mod constant de-a lungul meciului de către suporterii echipei HC Zalău, fără ca vreun oficial să intervină în vederea stopării scandărilor.


Citeste mai departe...

Zuckerberg ia măsuri împotriva rasismului la sediul Facebook

2016-02-26

Site-ul Gizmodo.com a reușit să obțină o notă publicată de Mark Zuckeberg pentru angajații Facebook prin care îi anunță pe aceștia că va fi făcută o investigație cu privire la incidentul în care, pe peretele unde oricine poate lăsa un gând pentru Facebook aflat la sediul companiei, cineva a tăiat ”Black lives matter” (viețile negrilor contează) și a înlocuit mesajul cu ”All lives matter” (toat viețile contează).


Citeste mai departe...

Aplicarea măsurilor de combatere a discursului de ură poate duce la abuzuri

2016-02-25

Confuzia cauzată de modul cel mai bun de răspuns la discursul instigator la ură a dus la o situație ciudată la un liceu din Canada. Una dintre elevele liceului, Paige Sernowski, a fost supendată două zile de la liceul în care învăța după ce a reacționat la un caz de hate speech la care a fost martoră pe rețelele de socializare. Aceasta a observat pe site-ul Snapchat o fotografie a unei colege de liceu, sub care cineva scrisese textul ”Dispari din calea mea, cioară!” (Get out of my way, nigger!). Enervată de fotografia care reprezenta o formă de bullying la adresa colegei ei, Paige a publicat fotografia pe Twitter, cu textul ”Trebuie să fie lovit rău ca să postezi așa ceva... rasismul e peste tot.”


Citeste mai departe...

Germania: creștere a plângerilor despre xenofobie în mediul online

2016-02-23

Organizația Auto-monitorizarea Voluntară a Providerilor de Servicii Multimedia (FSM) din Germania a declarat că în 2015 a primit un număr total de 5,448 plângeri, înregistrându-se o creștere de 10 la sută față de 2014. Conținut online de extremă dreapta a cunoscut o creștere de aproape cinci la suta, cu 256 de cazuri fiind raportate în 2015. Acestea au inclus 55 de cazuri de negare a Holocaustului, dar și distribuirea de materiale de propagandă de extremă dreapta neconstituționale, a declarat grupul într-un comunicat de presă. Organizația a crezut că această creștere ar putea fi cauzată de criza refugiaților. "Creșterea numărului unor astfel de plângeri poate fi legată de tensiunile sociale în ceea ce privește criza refugiaților. Motivele ar putea fi reprezentate de o creștere efectivă a incidenței acestui tip de conținut, dar, în același timp, și de o tendință a populației de a fi mai activă de a raporta, ca urmare a unei mai bune conștientizări a problemei.”


Citeste mai departe...

Contra-discursul, noua armă a Facebook împotriva discursului de ură

2016-02-20

Echipa Facebook de contracarare a discusului de ură, coordonată de Monica Bickert, a adăugat recent un nou instrument pentru diminuarea hate speec-ului: contra-discursul". Cei care utilizează contra-discursul urmăresc să discrediteze punctele de vedere extremiste prin mesaje, imagini și înregistrări video. Nu există nici o definiție precisă, dar un exemplu de contra-discurs poate fi o campanie din 2014 organizată de grup german care a convins 100.000 de oameni să ”bombardeze” paginile neo-naziste de pe Facebook cu like-uri și mesaje drăguțe. COO-ul Facebook Sheryl Sandberg părea să susțină, în timpul unui panou de la Forumul Economic Mondial de la Davos, Elvetia, de anul acesta, ideea că o abordare o similară ar putea fi folosită pentru a ataca grupuri extremiste precum Statul Islamic.


Citeste mai departe...

Șapte întrebări pe care să ți le pui înainte să jignești

2016-02-17

Sunt subiective și pot fi și mai multe, dar la astea ne-am gândit noi...

1. Dacă ție nu-ți place să se spună lucruri nasoale despre tine doar din cauză că pici într-o anumită categorie (gândește-te la cum se vorbește despre români în Anglia, de exemplu), de ce ai face și tu asta față de alții?


Citeste mai departe...

Cum afecteaza psihic discriminarea copiilor in scoala

2016-01-25

Bună, mă numesc Tabita și sunt o fată de etnie romă care este foarte băgăcioasă, dar și curioasă. De aceea mă implic foarte des în proiecte cu romi sau în problemele discriminării romilor și nu numai a romilor.
Voi începe prin a vă spune că am două puncte mari de vedere, despre cum îi afectează psihic discriminarea pe copiii romi în sistemul de învaățământ.


Citeste mai departe...

Discursul public în România: Eroi vs Hateri

2016-01-22

Vineri, 15 ianuarie 2016, a avut loc conferința de lansare a Raportului cu privire la discursul instigator la ură din România2014 – 2015, elaborat de ActiveWatch și Romani CRISS.


Citeste mai departe...

A fost lansat Raportul anual privind discursul instigator la ură din România, 2014 - 2015

2016-01-15

Vineri, 15 ianuarie 2016, a avut loc conferința de lansare a primului Raport anual cu privire la discursul instigator la ură din România, elaborat în urma unei cercetări efectuate de Asociația ActiveWatch și Centrul Romilor Romani CRISS. Cercetarea face parte din proiectul  „Net Rangeri împotriva intoleranței”, finanțat prin Granturile SEE 2009 – 2014, în cadrul Fondului ONG în România.


Citeste mai departe...

Rasism virtual, consecințe reale

2015-12-07

În cadrul unei campanii intitulate “Rasism virtual, consecinţe reale”, un ONG din Brazilia a folosit panouri publicitare pentru a face publice mesaje rasiste adunate de pe reţele de socializare, precum Facebook şi Twitter. Folosindu-se de datele de geotagging disponibile, aceste panouri au fost plasate în apropierea locaţiei de unde a fost postat mesajul.


Citeste mai departe...

„Anticorpi” împotriva discursului instigator la ură

2015-11-16

Aproximativ o mie de manifestanți s-au strâns pe 14 noiembrie în Piața Republicii din Lille, susținând victimele atentatelor din Paris. La un moment dat, de pe partea opusă a bulevardului apar câțiva manifestanți de extremă dreaptă.


Citeste mai departe...

Am fost la Bucharest Pride și la Marșul Normalității

2015-10-30

Din dorința de a observa cum percep diverși oameni conceptul de normalitate, Tea a participat la Gay Pride și la Marșul Normalității. Aflați din acest text unde i-a plăcut mai mult.


Citeste mai departe...

„Voi n-ați văzut nimic!”

2015-10-29

Un text despre autoritate, dreptate și responsabilitate


Citeste mai departe...

Flash mob de conștientizare a genocidului romilor din timpul Holocaustului

2015-10-13

Activiștii NetRangers au organizat un flash mob pentru conștientizarea genocidului romilor din timpul celui de-al Doilea Război Mondial.


Citeste mai departe...

Recrutăm supereroi!

2015-01-28

Echipa NetRangers este în căutare de tineri liceeni din clasele 9 - 11 care sunt gata protejeze mediul online de discursul instigator la ură.


Citeste mai departe...

Net Rangers

2014-10-25

Haterii dau lovituri zilnic iar eroii noștri sunt pe urmele lor. Află de aici informații despre Net Rangers, cei care se vor asigura că internetul este un loc mai curat, în fiecare zi.


Citeste mai departe...
Share on Tumblr submit to reddit